Kevään ihmeet lumisateessa
23.04.2015

Talvi meni ja tällä saralla en sitten saanut mitään aikaan vaikka arkisen aherruksen keskellä oli muutamia kohokohtia, joista olisin halunnut aikanaan kirjoittaa! Viime vuosien mottoni 'parempi myöhään kuin ei silloinkaan' tuntuu yhä pätevän -- itse asiassa aina vaan paremmin.

Tästä piti tulla aurinkoinen kevään ylistyskirjoitus, mutta viime yönä luonto päätti palauttaa todellisuuteen ja aamulla oli lumi maassa. Sadetta tässä jo kaipasinkin, mutta että lumisade! No, onneksi lumi sulaa ja hoitaa sipulikukkien kastelun. Mutta palataanpa vielä vähän viime talveen...

Joulukuussa Helleborukset valmistautuivat kukkimaan, mutta onneksi lumi peitti maan ja nuput jäivät odottamaan kevättä. Nyt jouluruusujen kukinnasta on saanut nauttia jo monta viikkoa ja uusia nuppuja on nousemassa roosan värisestä lajikkeesta. Viime syksynä siirsin jouluruusut alppiruusujen katveesta etupihan parhaalle paikalle uuteen istutusalueeseen ja ainakin tänä keväänä näyttää siltä, että siirto oli onnistunut. Tämän kevään hankinnat odottavat vielä istuttamista ruukuissaan terassilla. Menetin sydämeni näille kerrottukukkaisille ihanuuksille jo pari vuotta sitten ystäväni Pattin luona Pennsylvaniassa ja nyt saan ihailla niitä omassa pihassani!

Talven kohokohta oli tientenkin lomamatka ystävien luo Kaliforniaan. Kahden viikon aikana nähtiin ja koettiin paljon, tavattiin vanhoja ystäviä ja tutustuttiin uusiin ihmisiin ja paikkoihin. Valokuvia on satamäärin, mutta laitan tähän muutamia puutarhaan tai kasveihin liittyviä. Kalifornian talvikukkaistutukset koostuvat pääosin meidän tutuista kesäkukista. Vierailukohteemme oli Etelä-Kaliforniassa, jossa kesät ovat kuumia ja kuivia ja talvet lämpimiä ja kuivia. Maaliskuun alkupuolella kesäkukkaistutuksia alettiin vaihtaa autiomaan paahteessa menestyviin viherkasveihin. Palmut, kaktukset ja kivikkokasvit olivat hedelmäpuitten ohella pääkasveja talojen pihoilla. Muutama kuva Anaheimin Disneylandista (tietysti kauneimmat siniset istutukset!), miten kauniita orvokit, kruunuvuokot, akileijat ym. ovatkaan kun niitä on iso ryhmä  ja joita ei juuri sade piiskaa!

Matkoilla on aina päästävä paikallisiin kauppoihin ihmettelemään! Viime talven paras kokemus oli Long Beachilla paikallinen ruokakauppa ja sen hevi-osasto. Mitkä valikoimat, mikä järjestys! Tuoreet tuotteet ilman pakkauksia hyllyihin aseteltuina (kuvaushetkellä kolme ihmistä täytti hyllyjä) ja värien mukaan lajiteltuina. Tuli mieleen kotimainen ruokakauppa ja kaikkien tavaroitten moninkertainen pakkaaminen, jonka ymmärtää pitkien kuljetusmatkojen vuoksi, mutta että edes kesällä kun näkisi jotakin vastaavaa:

 

Loman aikana oli lumipeite lähes hävinnyt ja hiihtokelit historiaa. Sisällä odotti iloinen yllätys, kun joulukaktus oli ikävissään  päättänyt kalenterista piittaamatta avata kukkansa:

 Viime viikkojen aikana on pihaa kunnostettu sitä mukaa kun kinokset sulivat. Kolmena syksynä istutetut sipulikukat ilostuttavat kukinnoillaan ja värittävät istutusalueet. On ollut aikaaa lukea puutarhalehtiä ja katsella television ohjelmia. Monta kertaa olen käynyt YLE Areenassa katsomassa Strömsön puutarha -ohjelman jaksot. Mielestäni tuo ohjelmasarja on paras ikinä julkaistu kotimainen puutarhaohjelma, sen pariin voi palata uudestaan ja uudestaan, sieltä on tullut monta uutta ajatusta ja neuvoa hyötytarhaan. Ennen kaikkea kerrankin puutarhaohjelma,  joka on tehty muualla kuin Etelä-Suomessa!

Tällä hetkellä viidentoista vuoden takainen vamma muistuttaa  olemassaolostaan ja puutarhatöissä (kuin myös oikeissa töissä) on maltettava pysyä ajatuksen tasolla. Mutta toistaiseksi aivot eivät ole nyrjähtäneet (kai?), joten uutta suunnitelmaa pyörii mielessä koko ajan! Toivotan ihania kevätpäiviä; räntäsade tekee tilaa auringolle ja lämpimälle kevätsateelle!

 

footer