Joulu on jo ovella!
22.12.2014

Pari kuukautta vierähti talvea odotellessa. Puutarhassa ei tapahtunut juuri mitään näkyvää; madot huolehtivat pudonneista lehdistä pyörittämällä sykeröitä ja vetämällä lehdet koloihinsa. Tuntuu, että joka toinen päivä on ollut talvi ja joka toinen päivä on satanut vettä. Myrkkylilja eli alaston impi on jaksanut kukkia, vaikka välillä on tullut lunta niskaan. Jouluruusutkin olivat jo avaamassa kukkiaan - ihan oikeassa aikataulussa! - mutta nyt ne levähtävät lumen alla ja toivottavasti kukkivat runsaasti keväällä.

Syyskylvöt tein marraskuussa ja ruukut ovat nyt ulkona harson ja lumen alla odottamassa kevättä. Tänä syksynä siemenet eivät ehtineet itää kuten tapahtui vuosi sitten joulukuussa.

Talvisuojia laitoin tänään aamulla, kun viimeinkin on pakkaset tulossa ja luntakin sen verran, että lumilastalla sain kasveille vedettyä lunta päälle nurmikolta. Syksyllä haravoin ison saavillisen kuivia lehtiä, joita nyt laitoin arkojen kasvien juurelle suojaksi. Lakkipuu ja tammenlehtihortensia saivat 'talvitakin' ylleen, katsuran jätin nyt talvehtimaan ilman suojaa. Tokl juurelle vetelin lastalla lunta paksun kerroksen.

Nyt puutarhassa tuovat iloa jouluvalot, kotimaisen Esvin valmistamat valoporo ja bambi sekä ruokintapaikalla vierailevat linnut. Tänään oli vuoden lyhin päivä, jota juhlisti komea auringon paiste! Huomisesta alkaen valo lisääntyy minuutti minuutilta ja ennen kuin huomaakaan ovat kevättyöt jo mielessä... mutta ensin vietetään rauhallinen joulu ja aloitetaan uusi vuosi!

Toivotan ystäville ja kaikille lukijoille Rauhallista ja rentouttavaa joulun aikaa ja onnea ja menestystä vuonna 2015!

footer