Sadetta, sadetta
12.08.2014

Olipa ihana herätä sateiseen aamuun! Kaikki on niin vihreää ja kasvit kilvan kurkottavat kohti virkistävää sadetta. Tänään ei tarvitse kastella, voi keskittyä sisätöihin ja suunnittelemaan tulevaa syksyä. Sademittariin on kertynyt vettä jo toistakymmentä milliä yön aikana, joten kastuu muukin kuin pintamaa. Loppuviikolla pääsee ehkä istuttamaan viime syksyn syyskylvöjä,  jotka ovat kärvistelleet kylvöruukuissaan helteessä pihan perällä koko kesän. Eivät ole kyllä kärsineet kuivuutta, koska esim. Maurinmalva on jo komeassa kukassa ja odottaa loppusijoituspaikkaa.

Postilaatikkoon tulee uusia syyskuvastoja sivuillaan ihania herkkuja! Nyt olisi vaan pidettävä pää kylmänä eikä antaa innostuksen viedä - mutta ehkä jotakin pientä on tilattava! Ja siemenvarastossa on paljon kylvettävää ennen talven tuloa; viime syksyn syyskylvökokemus oli sen verran kannustava lähes lumettomasta talvesta huolimatta, että rohkeasti jatkan kokeiluja. Kiitos Päiville kullanarvoisista vinkeistä - sekä kymmenistä eri kasvien siemenistä!
Mitenkähän kanat sateisessa aamussa pärjäävät;  jalat ainakin ovat kuivat -  kiitos uuden viistokaton!

Kyllä mun kelpaa...
11.08.2014
kun olen päässyt mustikkametsään ja sieneen. Mustikkapaikalla oli omistajaansa odottava pipo, joka on ehkä jäänyt mättäälle viime syksynä ja talvehtinut hyvin. Pipon teksti osui aivan nappiin ja oivalsin, että asiat ovat hyvällä tolalla!
Töitä on riittänyt niin päätyössä ihmisten hoitajana kuin pihapiirissä puutarhatöissä. Kaikenväriset kirvat ovat edelleen kiusana, härmät täplittävät kasveja ja kuivuus ja auringon paahde työllistävät kastelijaa. Toisaalta kukkivat kärhöt, syysleimut ja lukuisat muut ihanuudet palkitsevat ahkeran hoitamisen ja kastelemisen.
Kanat ovat osaltaan auttaneet torjuntatöissä iltaisilla vapaakävelyillään poimimalla parempiin suihin niin normietanat kuin lehtokotilotkin. Uskomatonta kuinka näppärästi kana ottaa kiinni nokallaan nurmikosta lentoon lähtevät hyönteiset ja kaivaa heinän seasta kaikki toukat ja madot, jotka ovat kanan suurta herkkua. Ja kaiken ahkeroinnin päälle tuottavat munan päivässä ruokapöytään. Suosittelen lämpimästi näitä pikku apulaisia joka taloon!
Rambo-koirasta tuli tänään sienikoira. Olimme ensimmäisen kerran metsässä kantarellejä etsimässä. Kevään aikana on harjoiteltu kantarellin hajua sisätiloissa ja Rambo oivalsi metsässä nopeasti mitä pitää etsiä ja palkkionameja kului runsaasti sitä mukaa, kun sieniä heinien seasta löytyi. Saaliin laatu ei ole kaksinen kuivuudesta johtuen, mutta pääasia, että jotakin löytyi. Onneksi on pitkä ja toivottavasti sopivan sateinen syksy edessä, niin että pääsemme harjoittelemaan uuden harrastuksen parissa. 
Satoisia päiviä niin puutarhassa kuin metsissäkin! 
Parempi myöhään kuin ei silloinkaan!
04.08.2014

Pieni puutarhuri aamunkoitteessa asteli. Puutarhaansa mahtavaan toivonkipinä rinnassaan. Joko kukkii omenapuu, kesäkukat, kaikki muu? Onko käynyt pupu pieni? Mikäs tuossa kasvaa - sieni! Poimulehden kastehelmi, ja etanakin - senkin kelmi! Kuoputtaa ja rapsuttaa, kasveille vettä kantaa saa. Näin kuluu kesä sukkelaan, mut maa kun lumipeitteen saa, voi Sirkkukin vihdoin levätä ja voimia ensi kesään kerätä.

Tässä ystävättäreni Arjan lahjarunossa kiteytyy koko puutarhaharrastus ja kaikki se, minkä haluan lukijoitteni kanssa jakaa. Toivon, että aika riittää kirjoittaa pihan ja puutarhan kuulumisia, mutta koska olen luonteeltani inhorealisti, en edes lupaa mitään säännöllistä päivitystä. Mutta parhaani teen - myös tässä asiassa!

Sinisen talon vakituiset asukkaat ovat Puutarhuri, miehensä Myyntimies sekä suloinen monitoimikoira Rambo. Puutarhuri on palannut hoitamaan ihmisiä päätyökseen ja puutarhanhoito on nyt harrastus. Tässä on suurin syy siihen, että näitten sivujen julkaisukuntoon saattaminen on kestänyt koko hikisen kesän! Olikin epärealistista kuvitella keväällä, että sivut tulee kuntoon kaiken muun ohella kivuttomasti ja nopeasti. Mutta nyt olen monta kokemusta ja yhtä kesää viisaampi!

Talon asukkaisiin kuuluvat myös neljä kesäkanaa ja lukuisa määrä kutsumattomia vieraita, joista osa on jäänyt pysyvästi pihan kukista ja kasveista nauttimaan - jokainen omalla tavallaan joko tuhoa tehden tai iloa tuoden! Sinisessä pöntössä pesi kirjosieppopariskunta, joka on jo poikasineen poistunut pihapiiristä. Nyt pihan touhuja seuraa päivittäin pieni punarinnan poikanen, joka toivottavsti kotiutuu meille pysyvästi.

footer