Syksyn tuholaiset ja ilonaiheita
09.09.2014

Aika karkaa käsistä - ei voi muuta todeta, kun on monta viikkoa mennyt edellisestä päivityksestä! Mutta toisaalta tuo tarkoittaa sitä, ettei ole ollut tekemisen puutetta, ja joka päivä on puutarhassakin tapahtunut jotakin mielenkiintoista.

Sateiden aikana myös meidän tonttimme joutui lehtokotiloiden massahyökkäyksen kohteeksi. Nyt ei enää riittänyt kanojen apu vaan oli tartuttava vesuriin, kirveeseen ja viimeisessä hädässä etanasyötteihin. Kotiloiden torjunnassa ensimmäinen juttu on kaikkien epämääräisten pusikoiden ja pöheikköjen raivaaminen. Ojat ja pientareet puhtaisksi kotiloille kelpaavista herkuista eli vuohenputkista, voikukista  ja lupiineista sekä vadelmista ja lepän versoista. Sitten syötit ripotellaan ohjeen mukaan (käytän ympäristöystävällistä Neudorffin Ferramol -etanasyöttiä) ja tarpeen mukaan käsittely uusitaan. Enää ei riitä oman pihan siistiminen vaan kotilohan liikkuu 15 m yössä, joten kannattaa katsoa myös rajan taakse (huomasin, että kotiloiden valtatie kulkee siltarummun kautta). Jokaisen hävitetyn kotilon mukana häviää myös n. 400 ensi kesän kotiloa, jos lehtokotilo ei ole ehtinyt vielä munia ja kaivautuu talveksi maahan. Kaikki torjuntatöihin hyvän sään aikana!

Syyspäivät eivät onneksi ole pelkkää kurjuutta ja tappomeininkiä! Ilonaiheita löytyy paljon, niin pieniä kuin suurempiakin. Kauniisti ja runsaasti kukkiva Jacmannii on ilo itselle ja ohikulkijoille. Tämä kärhö palkitsee vuosi vuoden jälkeen kasvattajansa.

. Jackmannii

Pieni, mutta suuresti ilahduttanut suloinen tuoksuva kukkanen ilmestyi keväällä istutettuun tähtikärhöön. Clematis x triternata 'Rubromarginata' tuli istutettua ehkä liian kuumaan paikkaan, mutta haaveena oli päästä nauttimaan huumaavasta tuoksusta terassilla istuessa (ei kyllä ole paljoa joutanut terassilla istumaankaan tänä kesänä, mutta ehkä ensi vuonna...), ja ehkä ensi vuonna kukintakin on runsaampaa. Onneksi tuli edes yksi kukka, jotta pääsin näkemään ja toteamaan tuoksuvan kärhön ihmeen!

Tuoksuva tähtikärhö

Jännittyneenä odotamme rypälesadon kypsymistä. Tertut eivät suurensuuria ole, mutta rypäleet ovat auringossa kasvaneet ja alkavat kypsyä. Saahan nähdä päästäänkö oikein satoa polkemaan - myös harakat ovat rypäleitä lähestyneet sadonkorjuumielessä!

Lähden tästä jatkamaan raivaushommia, kastelukannurallia, pieniä istutustöitä  ja sitten oikeasti töihin!  Nyt on hyvä aika istuttaa uusia kasveja, jakaa keväällä kukkivia perennoja, perustaa vaikka uusi istutusalue ja suunnitella sipulikukkien paikkaa keväinen kukkaloisto mielessä. Aurinkoisia päiviä ja syksyisiä ilonaiheita kaikille!

Kommentoi
 
footer